Modern kütyük és gyerekek

Kisgyerek iPad-en

Talán sokan összehúzzák a szemöldöküket a videó láttán (gyanítom, nekik nincs még gyerekük, vagy waldorfosok), mások meg csak legyintenek, mondván ma már más világ van; a gyerekek is máshogy tapasztalják meg azt.

Nálunk a következőképpen alakult: a kislányom körülbelül hároméves koráig szinte nem is került szembe képernyővel, mert a feleségem anyatigrisként védelmezte Noémi képzeletvilágát. (Erre szükség is volt, mert mint azt minden lányos apa tudja, egy kicsi lány egyetlen pillanat alatt töri meg a legkeményebb férfi ellenállását is, ha az a férfi történetesen az apja)

Az igazsághoz hozzátartozik az is, hogy ezt nem is volt olyan nehéz betartani, mert TV előfizetésünk nincs, és az első érintőképernyős telefon is csak Noémi két és fél éves korában került be a családba. Szóval, a kislányom a könyvekre és a saját képzeletére támaszkodhatott.

Később, már rövid időkre megkaphatta a telefonomat, de arra már én is ügyeltem, hogy ne csak öncélú játékokat lásson, hanem olyasmiket, amelyekből tanulhat is valamit.

Most ott tartunk, hogy gyakorlottan kezeli a telefont vagy a tabletet, de ritkán kéri el őket. Annál többet olvas, ír és játszik szerepjátékokat. (Ez utóbbi azt jelenti, hogy én is gyakran játszom szerepjátékokat)

Természetesen, nem példabeszédnek szánom ezt, csak, amikor rábukkantam erre a videóra, gondolatokat ébresztett bennem.

Ha emlékeztek még, a blogon már volt a témába illő cikk. Ha érdekel a téma, lehet, hogy érdemes felidézni azokat is. Okostelefon és tabletanyaméh

Ha pedig véleményetek van, amelyet szívesen megosztanátok itt is, ne fogjátok vissza magatokat!

Jó olvasást és gondolkodást!

Balázs

Posted in Egyéb | No Comments »