Hogyan tanulj angolul 2.

Az első részben a célkitűzés fontosságáról, és a keretrendszer felállításáról írtam. Most az önálló tanulás lehetőségeiről írok.

Az alábbiak megválaszolására kértelek:

Ezért akarok megtanulni angolul:

Ennyi időm van naponta a célom eléréséhez:

A legközelebbi mérési határidő:

Ekkorra meddig szeretnék eljutni:

Önállóan / tanári konzultációval / órán, tanárral akarok tanulni

 

A válaszaid alapján már körvonalazódik a te saját tanfolyamod. A kellő segédeszközöket ennek ismeretében tudod jól összeválogatni.

Első teendő, a szinted meghatározása. Ha ezzel már tisztában vagy, ugord át a következő bekezdést.

Ha nem, egy szintfelmérő eligazítást adhat. Ilyet a Bátor angol honlapon is találsz, de más internetes nyelvi portálokon is gyakran találunk ilyen lehetőséget. Egy teszt még nem mér pontosan, lehetőleg csinálj meg többet is, vagy használd ki az elérhető ingyenes tanári szintfelméréseket, és próbaórákat. Erre is lehetőséged van a Bátor angol honlapon keresztül. Ha immár biztos vagy a szintedet illetően, lépj tovább!

Következik a céljaidnak és a szintednek megfelelő tananyag és eszközök beszerzése.

Ha a tanár nélküli tanulás mellett döntesz, ehhez több lehetőség is adott. Ha a hordozhatóság és a könnyű elérés szempont a számodra, számos internetes, illetve mobilalkalmazásra támaszkodhatsz. Itt keresgélhetsz a számodra megfelelőek között. Az internet a lehetőségek tárháza, de körültekintéssel válassz, mert nem mindegyik ingyenes tartalom megbízható, illetve egy fizetős sem biztos, hogy megéri az árát. A honlapomon leközölt alkalmazásokat én már kipróbáltam, a legtöbbhöz rövid ismertetőt is mellékeltem.

Ha a hagyományos nyomtatott médiumot választod, azt javaslom, hogy lapozz bele a kiadványba egy könyvesboltban (például itt), mielőtt megvásárolod, vagy kérdezd meg azok véleményét, akik már használták a kiszemelt kiadványt, illetve a Librában például az eladók is tudnak információval szolgálni. Ennél a formátumnál általában külön meg kell venned a hanganyagot, ami gyakran többezres tétel a könyv és a munkafüzet árán felül, de előnye, hogy egy komplett, tanmenet szerint összeállított csomagot kapsz.

Nem árt, ha van szótárad is. Ez esetben csak akkor buzdítanálak nyomtatott kiadványok beszerzésére, ha gondot okoz a netes elérhetőség, vagy a mobilos alkalmazások használata. Olcsóbb lehetőségek után érdemes körülnézni a könyvesboltok akciói között, vagy ellátogatni a kiadók és a nyelvi szolgáltatók rendezvényeire, mint amilyen például a Nyelvparádé szeptemberben.

Az önálló tanulás hátulütője mindig a visszajelzés kérdése – hogyan fogod tudni, hogy jól oldottad-e meg a feladatodat? Milyen objektív lehetőségeid lesznek az eredményed kiértékelésére? Mi lesz a kiejtéseddel?

Amikor bármilyen segédeszköz használata mellett döntesz, bizonyosodj meg arról is, hogy lehetőséged lesz leellenőrizni a teljesítményedet! Javaslom, hogy olyan tankönyvet szerezz be, amihez van megoldó kulcs, vagy olyan alkalmazást használj, ami kiértékeli a munkádat. A könyvek és szótárak tartalmaznak kiejtési segédletet, sőt, némelyiknek saját mobilos alkalmazása is van, de ilyet online is találsz. Nézz körül az alkalmazás ajánló kiejtési részlegén!

Ha további bizonyosságot szeretnél, kérdezz meg valakit, akinek a tudásában megbízol. Vannak persze más lehetőségek is pl. fórumok, online értékelési lehetőségek, amelyek segíthetnek, de ezekkel csak óvatosan!

Szeretném, ha látnád, hogy mik a lehetőségeid, ha önállóan szeretnél nekiindulni az útnak.

Nagyon sokat el tudsz végezni magad is a megfelelő körülmények között, és a lehető legkisebb költség mellett, de egy idő után célszerű – sőt, szerintem elkerülhetetlen – szakembert is bevonni a folyamatba.

Legközelebb e lehetőségekről írok.

A következő találkozásig, üdvözlettel:

Balázs

 

A harmadik részt itt találod

Posted in Egyéb | No Comments »