Hogyan tanulj angolul 1.

Manapság szinte mindenki angolul tanul. Van, aki kényszerből, van, aki a saját elhatározásából.

Bármelyik csoportba is tartozol, valószínűnek tartom, hogy szeretnél hatékony, és sikeres lenni.

Ehhez szeretnék hozzájárulni a „Hogyan tanulj angolul” cikksorozat közreadásával.

Ha csak most teszed meg az első lépéseket a célod felé, vagy már egy ideje elindultál, de az elmúlt időszak sem hozta meg számodra a régen várt áttörést az angol tanulmányaidat illetően, akkor ideje átgondolnod a stratégiádat. Megvan-e benned az elhatározás? Kitűzted-e a célodat? Hiszel-e abban, hogy el is tudod érni?

Ha az előbbi kérdések mindegyikére egy határozott igennel válaszoltál, akkor megnyugtathatlak, jó irányba indultál el. Az első lépéseket már meg is tetted.

Rögtön szeretnék is eloszlatni egy téveszmét: nincs biztos egyen módszer. Mindenki más, és ebből kifolyólag személyre szabott tanulási módszerre van szüksége. Ez pedig azt jelenti, hogy neked magadnak kell döntéseket meghoznod, amihez egy jó könyv és egy tanár segítségével kihozhatod magadból a maximumot. Mindenképpen tudnod kell, hogy mit akarsz elérni, és mit vagy hajlandó ezért megtenni. Ne tekintsd ezt áldozatnak! Nem valami mástól veszed el az időt, hanem beilleszted az angoltanulást az órarendedbe. Ha napi 20 percre van időd, akkor annyit szánj rá, de ezt az időt minden kitűzött alkalommal csináld végig. Váljon a napi rutinod részévé, hogy egy kicsit angolozol is. Persze, ne csak úgy „Valamit csinálok 20 percig, hogy nyugodt legyen a lelkiismeretem” alapon kezdj hozzá. Legyen célod azzal a 20 perccel! Csak a kitűzött cél szem előtt tartásával nyer értelmet a tevékenységed, és tudod majd mérni, hogy mire jutottál egységnyi idő alatt.

Ha buzog benned a lelkesedés, és hajlandó vagy némi munkát befektetni, akkor jó esélyt adsz magadnak a sikerhez. A döntés a te kezedben van.

Gondold át, és konkrét válaszokat adj a következő felvetésekre:

 

Ezért akarok megtanulni angolul:

Ennyi időm van naponta a célom eléréséhez:

A legközelebbi mérési határidő:

Ekkorra meddig szeretnék eljutni:

Önállóan / rendszeres tanári konzultációval / órán, tanárral akarok tanulni

 

Ha megvannak a válaszok, már ki is alakítottad a saját keretrendszered alapjait. Természetesen ennél sokkal finomabbra hangolhatod az elképzeléseidet, ha több részletet gondolsz át, és mindegyikre konkrét választ adsz.

Ha segítségre van szükséged a döntések meghozatalához, vagy részletekbe menően szeretnéd megbeszélni a céljaidat és a lehetőségeidet, szívesen segítek. Ez semmiféle kötelezettséggel nem jár a számodra. Nálam az első 60 perces alkalom mindig ingyenes, így lehetőséged nyílik arra, hogy minden részletet tisztázz, illetve arra is, hogy kipróbáld magad angolul. Te választhatod meg, hogy mire fordítod a legszívesebben a rendelkezésedre álló időt. Ez után szabadon dönthetsz, hogy csak egy konzultáció erejéig használtad a tanári segítséget, vagy a jövőben is szeretnéd azt igénybe venni.

Legközelebb az önálló tanulásról írok.

A következő találkozásig, üdvözlettel:

Balázs

 

A második részt itt találod

 

Posted in Egyéb | No Comments »