Hasznos tippek a szóbeli vizsgára készülőknek

 

A sikeres felkészülés a szóbeli vizsgára több szempont együtteséből fakad. Ezek általános szempontok, amelyek bármely nyelvvizsga esetében hasznosak.

 1. A vizsgára való felkészülés a vizsga alapos megismerését jelenti

  Tudnod kell, hogy mi vár rád a vizsgán, hogy pontosan azt tedd, amit a feladatban elvárnak tőled. A jó nyelvtudás nem biztosítéka a sikeres nyelvvizsgának.

 2. Gyakorold a bővített válaszokat!

  Először is, a „NEM tudom” nem válasz. Soha ne válaszolj így, vagy egy vállrándítással!

  Ne elégedj meg azzal, hogy egy eldöntendő kérdésre csak egy IGENnel vagy NEMmel válaszolsz! Vidd tovább a választ és mutass többet magadból! Használd ki a rendelkezésedre álló időt!

 3. Visszajelzés a beszédfejlődésedről

  Ha nem tudsz tanárral vagy segítőtárssal készülni a vizsgára, csak a magad értékelésére számíthatsz. Fontos, hogy tisztán lásd, hol is tartasz éppen. Vedd fel magad diktafonnal vagy kamerával, és hallgasd vissza. Tetszik, amit látsz és hallasz?

 4. A felvételt használd a kiejtésed ellenőrzésére is!

  Aktívan gyakorold a kiejtést, és ne sajnáld az időt akár a sokszori ismétlésre sem! Ha van lehetőséged rá, gyakorolj egy angol anyanyelvűvel, tanárral vagy akár egy kiejtés-elemző alkalmazással! Ez utóbbira találsz is példát az alkalmazás ajánló oldalon.

 5. Nézz meg vizsgákat és gondold át a látottakat!

  Ha saját magadnak már tetszel, menj fel a netre és keress vizsgavideókat! Nézd meg, hogy a teljesítményed a videón látottak tükrében milyen eredményt sejtet. Keress az adott nyelvvizsgáról szóló fórumot, és kérdezz azoktól, akik már részt vettek rajta!

 6. Szokj hozzá, hogy a vizsga közben szabad kérdezned!

  A szóbeli vizsga tulajdonképpen egy ellenőrzött beszélgetés, amely során több témakör is előkerül. Mint bármely beszélgetés során, itt is előfordulhat, hogy valamit nem értesz meg elsőre, vagy csak nem világos, hogy pontosan mit is kell tenned. Ezért, ha pontosításra vagy ismétlésre van szükséged, élj a lehetőséggel, és kérdezz! Ne dugulj be, szabad kérdezned!

 7. Gyakorold a képleírást és az összehasonlítást!

  A képleírás az egyik leggyakrabban használt módszer a szóbeli vizsgákon, tehát érdemes alaposan felkészülni rá. A nevével ellentétben – főleg B2 szinttől – ez a feladat nem arról szól, hogy felsoroljuk mindazt, ami látható a képen. Sőt! A legtöbb esetben éppen az lesz a lényeg, hogy a képen nem látható dolgokat is meglássuk és összefüggéseket találjunk.

 8. A beszélgetés része a csendes figyelés is.

  Időnként hallgatni arany. Az instrukciók és szituációs gyakorlatok megismerése közben főleg. Azonban olyankor is jól jöhet, amikor éppen a partnered beszél. Számos olyan nyelvvizsga van manapság, ahol nem egyedül veszel részt, ezért a beszédidő óhatatlanul megoszlik köztetek. Érdemes figyelni a másik vizsgázót és tanulni tőle, vagy elkerülni a hibáit. Arra is felhasználhatod az időt, hogy kialakítsd a saját válaszodat.

  Soha ne akard letolni a partnered a pályáról, de azt se hagyd, hogy ő tegye ezt veled! Ha valaki erőszakosan el akarja rabolni az idődet, udvariasan szólj közbe, és tudasd, hogy neked is van még mondandód.

 9. Amikor hiba a csend

  Légy tudatában annak, hogy mi mennyit ér a vizsgán!

  Ne vesztegesd senki idejét azzal, hogy a tökéletes mondat megalkotásán töröd a fejed. Ha nem jut eszedbe egy szó, válassz másikat, írd körbe, vagy fogalmazd át az egész mondatot! Nyugodtan javíthatod magad. Ha éppen te vagy soron, a hallgatni arany szabálya sajnos ellened dolgozik. Többet ér, ha aktív vagy.

 10. Ismerj szinonimákat és használd is őket!

  A változatosság gyönyörködtet, és nincs ez másképp a nyelvvizsgán sem. Vigyél színt a mondataidba azáltal, hogy nem ugyanazt az 50 szót használod.

 11. Ellenőrizd, hogy a megfelelő vizsgaanyaggal dolgozol-e?

  A vizsgák tartalma időnként megváltozik. Jó ha tudomásod van ezekről, nehogy feleslegesen készülj fel olyasmire, ami már nem is szerepel, vagy ne tudj másról, ami újdonságként került be.

 12. Képzeld bele magad a vizsgáztató szerepébe is!

  Bármennyire hihetetlen, a vizsgázó egy másik ember, és nem is a kannibál fajtából. Nem fogja leharapni a fejedet, vagy bármilyen módon bántani téged. :) Tekintsd őt partnernek és társalogj vele! Mindketten egyet akartok: azt, hogy sikeres legyen a vizsgád.

  Próbáld meg egy kicsit kívülről is látni magadat!

 13. Gyakorolj, ahányszor és amennyit csak tudsz!

  Szerezd be és használd az elérhető gyakorló- és próbavizsga anyagokat!

  A kellő rutint mindenképpen érdemes gyakorlati úton megszerezni, nem csak videók megnézésével. Ha eddig egyedül készültél, menj el próbavizsgázni, vagy vegyél egy órát egy tanártól! Mindkét esetben olyan egyszeri befektetésről van szó, ami megkímélhet az éles helyzetben bekövetkező csalódástól.

 14. Higgy magadban!
Posted in Egyéb | No Comments »