Az oldalon megjelenő alkalmazások a következő kategóriákba rendeződnek

 

Angol szótárak és fogalomtárak

Nyelvtani magyarázatok, példatárak és tesztek

Beszédkészség

Helyesírás/betűzés

Igék, igealakok, és vonzatos igék

Írás

Játékok

Kiejtés és hangtan

Kifejezések

Nyelvvizsgához

Olvasás utáni szövegértés

Olvasnivaló

Önálló nyelvtanuláshoz

Szóbeli felkészüléshez

Szógyűjtemények, kifejezések

Szójátékok

Szókincs

Szótanulás kártyákkal

Szöveghallgatás

 

Az alábbi lista folyamatosan változik a kínálattal: új alkalmazások jönnek, a régiek kikerülnek a felsorolásból, ha már nem relevánsak. Igyekszem naprakész maradni, de szívesen fogadok javaslatokat a lista bővítésére, illetve, ha már nem működő hivatkozást találsz, nyugodtan hívd fel rá a figyelmemet.

Ha valamelyik alkalmazás fizetős, jelzem a leírásban.

 

Ha alkalmazást javasolnál tesztelésre, ide írj: batorangol@gmail.com!

 

Mindegyik alkalmazás azért került be a felsorolásba, mert valamilyen módon a segítségedre lehet a nyelvtanulásban. Az alkalmazásokhoz mellékeltem egy rövid ismertetőt, de ha kérdésed van, vagy netán nem működő linket találsz, kérlek írj nekem a batorangol@gmail.com címre! Szívesen fogadok javaslatokat további alkalmazásokra. Ha számodra már bevált egy nyelvtanulós alkalmazás, kérlek írd meg nekem, hogy közkinccsé tehessük itt az oldalon is! Előre is köszönöm!

Amennyiben iOS-re szeretnél letölteni, nézz körül az iTunes-on! Szinte biztos, hogy az itt leközölt alkalmazásoknak megvan az iOS-változata is. 

 

Angol Szótár

Nagyon jó kis többnyelvű szótár, (magyarul is tud, hiszen magyar a fejlesztője) ami ráadásul offline (élő kapcsolat nélkül) használható. Kattints a névre a megnyitásához!
Érdemes kipróbálni!

Angol egynyelvű szótárak és fogalomtárak

Advanced English & Thesaurus

ColorDict dictionary + wikipedia

English Dictionary offline

 

English Idioms Dictionary

Az oldalon található másik hasonló alkalmazással ellentétben ez egy szótár, tehát nem gyakoroltat, csak megmagyarázza a jelentést. A kifejezések ábécé sorrendben sorakoznak, és eszméletlen sokan vannak. :)

 

English Thesaurus offline & free

Ez igazából egy egynyelvű szótár, nem pedig fogalomköri gyűjtemény, ahogy a neve mondja, de legalább nem kell hozzá net és ingyenes.

 

Merriam-Webster

 

Urban Dictionary

Ha jól tudom, ez a legnagyobb és legismertebb szlengszótár. Én is sokszor vettem már hasznát. Az egyik legjobb dolog benne az, hogy hétköznapi emberek szerkesztik, tehát nagyon sok forrásból építkezik. Prűdek kerüljék!

 

Szakmai szótár

Marketing Dictionary

Puritán kivitelezésű, angol egynyelvű marketing szótár.

 

 

Angol nyelvtani magyarázatok, példák és tesztek

Angol nyelvtan (magyarul!)

Igazi hiánypótló alkalmazás. Áttekinthető formában tárja fel az angol nyelvtan sarkalatos pontjait. Szívből ajánlom mindenkinek!

Daily English Exercises

Kifejezetten nyelvtani gyakorlásra szánt alkalmazás. Sok újat nem hoz, a szokásos, de bevált feleletválasztós kinézet.

English Grammar

Minimál kivitelű feleletválasztós feladatsorok, amelyeket gyakorlás és teszt módban használhatunk.

English Grammar Book

Funkciójában ugyanaz, de kidolgozásában és tartalmában kissé elmarad a feljebb található magyar alkalmazástól. Amíg az egy példákkal jobban körülbástyázott úton halad, ez inkább magyarázó jellegű (és angol nyelvű).

English Grammar Test

Egyszerű kivitelű, rövid tesztekből álló, de jól használható alkalmazás. Alap- és felsőfokú feladatsorokat tartalmaz, bár ez utóbbiak nem a legnehezebb fajtából valók.

English Grammar 3000

Alap-, közép- és haladó szintű tesztgyűjtemény. Ha valamit elhibázol, az automatikusan újra eléd kerül, valamint külön eltárolódik egy listában, ahol később könnyedén visszakereshető. A kinézet átlátható, az alkalmazás könnyen kezelhető. Nem kétperces időtöltés, mert nagyon sok a tesztkérdés, de magad állíthatod be, hogy mennyi kérdéssel szeretnél megbirkózni egy alkalommal.

Grammatically Challenged

A kérdés: Melyik a helyes?

A választási lehetőségeket pedig teljesen hétköznapi nyelvhelyességi és helyesírási példák (tárgyeset, nagybetűs írás, alany-állítmány egyeztetés és vesszőhasználat stb.) adják. Egyszerű, de hasznos alkalmazás.

IGE Lite

Nagyon összefogott, szépen kidolgozott nyelvtani magyarázó és gyakorló alkalmazás angolul. A Lite változat ingyenes, ebből kifolyólag rövidebb mint a teljes verzió, de így is értékes tartalmat nyújt. Én figyelni fogom a leárazásokat a teljes változatért.

 

Improve English Grammar

A2-B1 szintig jól használható nyelvtani magyarázó és gyakoroltató alkalmazás. Elég rövid.

Magoosh English Video Lessons

A neve sokat elárul erről az alkalmazásról: videós magyarázatokat kapunk nyelvtani, központozási és mondatszerkesztési témákban. A videók rövidek, egyszerűek, és alapvetően érthetőek, bár B1-es szint nem árt a megértésükhöz. Szerencsére a képi támogatás sokat segít. Egyik-másik videó esetében a magyarázat nem sikerült a legjobban, és önmagában szerintem ez az alkalmazás nem alkalmas egyes nyelvtani problémák teljeskörű bemutatására. Arra viszont jó, hogy megerősítést, kiegészítést adjon a gyakorláshoz.

Practice English Grammar 1

Kezdőknek szóló nyelvtani alkalmazás magyarázattal és teszttel. A teszt végét értékelés zárja, ahol megismerheted, hogy mit hibáztál el, valamint statisztikát is kapsz az eredményedről.

Practice English Grammar 2

Az előző alkalmazás folytatása, immár alapfokon.

 

Nyelvtani részek, egységek

Parts of Speech Lite

A szófajok felismeréséhez és gyakorlásához nyújt segítséget. Van fizetős változat is, kibővített tartalommal.

 

Beszéd

Pandorabots English Tutor

Kérem szépen, ez egy robot “társalkodó” vagy nem is tudom, minek nevezzem. Lehet vele “beszélgetni”, és egész épkézláb válaszokat kapni. Érdemes tőle általános műveltségi, vagy egyéb trükkösebb kérdéseket is kérdezni, csak a buli kedvéért (Magyarország fővárosát jól azonosította). Bevallom, még szórakoztatónak is találom. (A legviccesebb az, hogy “Mike”-ként mutatkozik be, de szerintem női hangja van) :)

A hang által elmondottakat leírva is láthatod magad előtt, így a kiejtés és betűzés gyakorlása is adott. A szövegbevitelhez használhatod a billentyűzetet, de szerintem sokkal izgalmasabb, ha az ember tényleg “beszélget” vele. Ráérsz a billentyűzetre hagyatkozni, ha probléma lenne a hangfelismeréssel.

Ennél az alkalmazásnál a hangsúly a beszélgetéseken van, nem a nyelvtanon vagy a nyelvhelyességen, bár a leírtakból a betűzést is ellenőrizheted. Ha neked ez elég, és gyakorolni szeretnél, lehet, hogy “Mike” jó társad lesz. Szerintem megéri kipróbálni.

SpeakingPal

Speak Perfect English – Basic

A fenti programmal ellentétben itt nem egy robot algoritmussal folytathatsz spontán beszélgetést, hanem szinthez és tematikához igazított párbeszédekben kell aktívan helytállnod.

Amikor először nyitod meg az alkalmazást, egy rövid, interaktív bemutató vezet végig a használatán. Ezt át is ugorhatod, de szerintem érdemes rászánni azt a két-három percet. Ez után fejest ugorhatsz a gyakorlásba, ami a részvételeddel továbblépő videós szituációs gyakorlatokból áll.

Ebben az ingyenes változatban három videó elérhető, amelyek nyilvánvalóan csak az alkalmazás kipróbálására elegendőek. Ha ennél többet szeretnél, sajnos ki kell nyitnod a pénztárcádat és minimum 3 dollárnak megfelelő összegért tied lehet az egész videótár. Ezért egy hónapos licencet kapsz, de dönthetsz az egyéves mellett is 6 Dollárért. Nem világos a számomra, hogy az időtartam leteltével mi történik.

Amit viszont ez az alkalmazás nyújt, az a kezdő szókincs (habár van itt egy-két jelenet, ami látványosan fölébe megy a szintnek) és mondatok gyakoroltatása, kiejtés-ellenőrzés, a saját kiejtés visszahallgatása és összehasonlítása az eredeti beszélőével, valamint a párbeszédben való részvétel élménye. Élvezetes és használható, bár nagy részt nem ingyenes. Azért azt a bizonyos próbát megéri.

English Tutor

A fentebb látható alkalmazás testvére. Gyakorlatilag ugyanolyan módon, a készülékbe beszélve tudunk továbblépni a párbeszédekben, de ez végül is nem baj, a dolog szerintem szórakoztató, és működőképes.

Ezúttal 8 leckét kapunk ingyen, és állítólag még egy egyéves kiejtési útmutatót is.

Ez már nem csak kezdő szint, de nem is riasztóan magas.  A megoldáshoz amúgy sem magunknak kell nagyot alkotnunk, hiszen a mondatokat megkapjuk a szöveghallgatás után, és csak ki kell választanunk, hogy hogyan válaszolunk az adott szituációban.

A leckék nagy része fizetős, úgy gondolom, ezek között vannak a magasabb szintű szövegek.

Összességében meggyőző, nekem tetszik, bár tény, hogy teljességében ingyen nem elérhető.

SpeakingPal Plus TOEIC

Ha a fenti kettő testvéralkalmazást kipróbáltad, akkor ezt már ismerősként fogod üdvözölni. Talán túlságosan is ismerősnek tűnik majd… Gyakorlatilag azonos a szisztéma és a kivitelezés (és a videók nagy része), annyi különbséggel, hogy itt van egy dedikált TOEIC-szekció, ami egyébként szerintem az alkalmazás gyenge pontja. Számomra nem világos, hogy ennek tartalma hogyan bővül vagy érhető el, mert az alkalmazás összesen két hallgatási szövegértési gyakorlatot tartalmaz, és nem találtam semmi infót arról, hogy utána hogyan tovább?

Összességében szerintem nem ártott volna egyénibbé tenni, és – ha már egyszer a TOEIC-nevével fémjelzett az alkalmazás – kicsit jobban a vizsga köré alakítani, mert ez így csak hangzatos névhasználat.

 

Speak Like an American

A beszédet ebben az alkalmazásban nem a kiejtés, hanem a területre jellemző szófordulatok és kifejezések felől közelítették meg. A jobb megértést egy-egy példamondat hivatott elősegíteni.

 

Crystals BJ: Angol tanulás és Crystals BJ: Speak English

Mivel testvér alkalmazásokról van szó, egy helyen tárgyalom őket. Az első angol-magyar, a második angol egynyelvű.

Egy kicsit bajban voltam, a besorolását  illetően, mert több kategóriába is belefér, de inkább elhelyezem itt önállóan.

Amikor egy közelmúltbeli konferencián a fejlesztő felállt és röviden bemutatta az alkalmazást, azt gondoltam, “ejha”, ez lehet, hogy jó lesz! Ez nem a szokványos feleletválasztós tucatalkalmazás, ráadásul a történet erősen emlékeztetett a Gentleman Henry-re-re, az pedig rossz nem lehet. Szó, ami szó, széles összehasonlításban ez az alkalmazás tényleg nagyon egyéni megjelenésű, a történeti körítés pedig üdítő a sok egy kaptafára készült alkalmazás között.

A letöltés után két fejezetet kapunk meg ingyen (és további letöltendő 151MB-ban!): a legelsőt és a legutolsót. Ez, véleményem szerint marketingbaki, mert így a történet végére is fény derül. Teljes kezdőként kissé meredek mindjárt az első jelenet, ugyanakkor a feladatok jellege kezdő szintre teszi a követelményt. Az első fejezetet leginkább alapfokú gyakorláshoz találom jónak. Az utolsó fejezetben már láthatóan feljebb lép nyelvtanban, tehát valószínűleg fokozatosan adagolja az újabb nyelvtani egységeket a fizetős fejezetek során. Ezek pedig egyenként 1,99 dollárba kerülnek, tehát összesen mintegy 16 dolláros költséget jelentenek. Én nem vettem meg őket, ezért a benyomásaimat a két ingyenes fejezet alapján írtam.

A feladatok nagyban építenek az elhangzottak (felolvasó funkció is van, amelyet nem TTS ad elő, hanem élő, igazi angol anyanyelvűek, amiért nagy piros pont jár!) visszaforgatására. Ismétlés a tudás anyja, de számomra a kipróbálás ideje alatt is kissé sok lett a jóból, én bizony untam. Ha ilyenek a köztes fejezetek is, akkor a hozzám hasonló beállítottságú nyelvtanulók valószínűleg nem fogják maradéktalanul élvezni a történetet, pedig az tulajdonképpen nem rossz. Ráadásul, részben Budapesten játszódik.

Ingyen valószínűleg kipróbálnám a többi fejezetet is a teljes képhez, de fizetősen inkább kihagyom. Annyira nem győzött meg.

Az adott két fejezet alapján mindenki eldöntheti, hogy, tőlem függetlenül, neki bejön-e.

 

British Council 

Ez igazából nem egy, hanem számos tanulást segítő alkalmazás egy cím alatt. Ezek közül először a LearnEnglish sorozat Grammar részét ajánlom a figyelmetekbe.

Az alkalmazáson belül gyakorolhatsz és tesztelheted is magad. Az alkalmazás maga ingyenes, de ha teljeskörű gyakorlási és felmérési funkciót szeretnél, ahhoz már fizetős tartalmakat kell letöltened. A tananyag szintekre van osztva a kezdőtől a haladóig, és részenként 235 forintos áron (a megírás pillanatában) letölthető. Van benne feleletválasztós, szöveghallgatós és helyesírási teszt rész. Összességében szépen kidolgozott és hasznos alkalmazás, bár én egy kicsit könnyűnek találom.

Big City Small World

Ez tulajdonképpen egy rádiójáték, amely négy évadon (összesen 48 részen) keresztül követi egy csapat fiatal életét Londonban. Vidám párbeszédek, valamint rövid, szórakoztató, képregényes élethelyzeteken keresztül tanít. Élvezetes.

IELTS Wordpower

Ne riasszon el senkit a címben található IELTS-megjelölés, mert készségszinten ez a feladatsor nyugodtan használható az adott nyelvvizsgán kívüli összefüggésben is.

Adott néhány témakör, amelyek az alkalmazás megnyitásakor köszönnek ránk. Kiválasztjuk azt, amelyikben szeretnénk felmérni a tudásunkat, és kapunk egy úgynevezett “lyukas szöveget”, amelyben a kihagyott részeket kell a lap tetején megtalálható szavakkal és kifejezésekkel kitöltenünk. Mivel az egész feladat nem fér el a képernyőn, ezért egy idő után sajnos le-fel kell görgetnünk, hogy lássuk a beírandó szavakat.

Vigyázat! Csak a  helyesen beírt szavakat fogadja el a gép.

A feladatok egy másik része szöveghallgatási feleletválasztós, ahol egy rövid szituáció meghallgatása után ki kell választanunk a megadott kifejezések közül, hogy melyik illik leginkább az elhangzottakhoz. A szövegek valós időben töltődnek le, ezért internetelérés szükséges.

Johnny Grammar’s Quizmaster

Egyszerű felépítésű és nem különösebben bonyolult tartalmú helyesírási, nyelvtani és szókincs tanító / tesztelő alkalmazás. A tesztek általában a feleletválasztós formátumot követik, de a spelling résznél gépelni is kell,  és ráadásul időre!  A nyelvtani teszt könnyű, közepes és nehéz feladatsorokat tartalmaz, mindegyikben négyféle, de szintenként eltérő nyelvtani egységet találsz. Ha hibázol, kérhetsz magyarázatot. A program hangja (Johnny) lelkesen buzdít, ha jó választ adsz. (Ez egy idő után kissé fárasztó)

LearnEnglish Audio & Video

Ahogy a neve is sejteti, kép- és hanganyag segítségével hallgathatsz érdekes történeteket, illetve közben olvashatod is az éppen elhangzó tartalmat. A videó ki is kapcsolható, ha csak a hallott szövegre szeretnél koncentrálni. A videó közben átválthatsz az interaktív szótárra a nélkül, hogy a lejátszás megszakadna. Ugyanez igaz a nyelvtani feladatokra is: hallgathatod a szöveget, miközben éppen a róla szóló nyelvtani teszten gondolkodsz.

Az első alkalommal le kell töltened az anyagokat a készülékedre, utána már hálózat nélkül is visszajátszhatók. A letölthető sorozatok közül kettő ingyenesen elérhető, a többi már fizetős. A két ingyenes anyag elég jól megmutatja, hogy mire számíthatunk. Szerintem nagyon jó, érdemes kipróbálni.

Learn English GREAT Videos

Egy csokor videó, ami különböző témakörökön keresztül segít megismerni az Egyesült Királyságot. A videókhoz szövegértési feladatok tartoznak. Hallgatás közben lehetőséged van csak a képeket nézni, vagy közben olvasni a leiratot is, ahogy tetszik.

Asztali számítógépről elérhető változata is van, amelynek hivatkozását oldalt találjátok.

LearnEnglish Podcasts

Ez egy hallgatási-szövegértési alkalmazás. A podcastokat először le kell töltened, mielőtt meg tudod hallgatni őket!

A programok elég hosszúak, több szereplővel, de könnyítésképpen szemmel is tudod követni az éppen elhangzó szövegrészt, amit a program automatikusak követ és mutat. Természetesen meg is lehet állítani a szöveg közben, a visszalépés vagy előretekerés viszont bajos: mindig visszaugrik az éppen aktuális szövegrészre. Egyedül az alul található csúszka használható a szövegbeli ugrásokhoz. Minden hallgatási részhez tartozik egy teszt is.

MyWordBook2

Szótanító alkalmazás. Változatos módokon tanítja, gyakoroltatja illetve teszteli is az új szókincsedet. Az alkalmazás maga ingyenes, de a további tartalmak letöltése már fizetős.

Wordshake

Szókirakós játék angolul. Egy meghatározott méretű táblán kell a betűket a megfelelő sorrendben kijelölni, hogy értelmes angol szavakat kapjunk. Minél több és hosszabb szót találunk a táblán, annál több pontot érünk el. Közben pedig ketyeg az óra is…

 

 

Business English Quiz

Egyszerű feleletválasztós teszt, üzleti tartalmú mondatokkal, valahol a B1/B2 szint határán.

 

 

English level-checker (angol szintellenőrző)

Szövegértési feleletválasztós tesztek kitöltésével tudsz hozzávetőleges képet kapni arról, hogy hol is tartasz.

Felhívnám a figyelmedet arra, hogy szintfelmérést, – és néhány egyéb tesztet is –  itt a Bátor Angolon is tudsz csinálni a TESZT menüből kiindulva.

 

Learn English

Kezdőknek ajánlott. Az ingyenes verzió csak az első három egységhez ad hozzáférést, de ezek alapján szerintem meggyőző. Összesen 11 témakörbe csoportosítja a tanulnivalókat, amelyek a hétköznapi élet tevékenységeit és helyszíneit követik. A tananyag anyanyelvi hang- és képanyaggal illusztrált. Van itt szótár, és hangrögzítési lehetőség kiejtési gyakorlathoz, szövegértés és még egy csomó hasznos gyakorlási, tesztelési lehetőség.

Sajnos, a további modulok nem túl olcsók, ezért a teljes anyag megszerzése kemény ezresekbe kerül. Szerintem kipróbálandó, mert ha neked pont beválik, akkor nem kérdéses, hogy megéri-e az árát.

 

 

Helyesírás/betűzés

Commonly Confused Words test

Mivel a legtöbb ember többet beszél, mint amennyit ír, hajlamosak vagyunk kiejtés szerint kezelni a szavakat. Ez a magyarban is okozhat fennakadásokat, de sokkal látványosabb bakikat termelhet ki az angol nyelvben. Ennek ők is tudatában vannak, ezért még betűzési versenyeket is rendeznek.

Ha nem neveznél be egy ilyenre, akkor itt van ez az alkalmazás, ami a leggyakoribb khmm… félreütéseket rendezi be a már megszokott négy opciós feleletválasztós tesztbe.

Vicces módon, mindjárt az első dolog, ami a szemünkbe ötlik, az egy helyesírási hiba a fejlécben. :( Ha ezen túllépünk, akkor egy ideig el tudunk gyakorolni vele, bár színvonalát tekintve hagy némi kívánnivalót.

Miss Spell’s Class

Egyszerű kivitelű helyesírás ellenőrző. Táblázatos elrendezésben pipálgatva kell eldöntened, hogy az adott szavakat helyesen betűzték-e. Nem túl változatos, de egy ideig elszórakoztatja az embert. Sajnos, az alkalmazás optimalizálatlansága furcsa dolgokat produkál: a sorok elcsúsznak a táblázat rubrikáihoz képest, ezért megszokást igényel, hogy az ember helyesen találja el a választ. Szóval, ha magasabb felbontású a készüléked kijelzője, készülj fel rá, hogy egy kéretlen kihívással is szembe kell majd nézned! :)

Punctuation OK

Ez az alkalmazás nem a betűzésről, hanem az írásjelek pontos használatáról szól. Le merem fogadni, hogy már te is megkérdezted magadtól, vagy a tanárodtól, hogy milyen rejtélyes szabály alapján használják az angolok például a vesszőket? Nos, ebben megtalálod a választ. Nagyon hasznosnak találom. Nem is értem, hogy lehetek én a második, aki letölti?

Spell Me Right

A feladat: helyesen kibetűzni a szavakat. Ha elakadsz, segítségül hívhatod a szómagyarázatot, de vigyázz; összesen másfél perced van!

Játszhatsz magadban vagy kihívhatsz másokat.

 

Az alábbi két alkalmazás szintén a helyesírás kategóriába tartozik, DE fizetősek, és nem csak ezért NEM javaslom a beszerzésüket.

Stops, or How to Punctuate / Stops, or How to Punctuate

Nem tévedés, ugyanarról a címről van szó, mert ugyanazt a művet dolgozta fel mindkét alkalmazás fejlesztője. A bökkenő csak annyi – azon kívül  hogy egyik sem ingyenes, – hogy a mű, amelyre alapulnak, viszont ingyenesen elérhető. Ami az eredetit illeti, meglehetősen régi műről van szó, és inkább olvasmányos, mint szemléltető műfajú, ezért személy szerint én nem is preferálom, de ezzel nem azt akarom mondani, hogy rossz lenne. Én inkább a rövid magyarázatok, velős példamondatok híve vagyok. Azt hozzá kell tennem azonban, hogy a helyesírás sokkal lassabban változik, mint a beszélt nyelv, ezért a könyvben leírtak jó része mai szemmel sem idejétmúlt.

A hivatkozott (fizetős) androidos alkalmazásokat a nevükre kattintással lehet megnyitni, míg az eredeti (ingyenes) mű letöltési hivatkozását megosztottam a könyvajánló oldalon.

 

Igék

Dynamic English Phrasal Verbs

Átgondolt felülethez élvezetes felhasználói élményt társít, miközben tanít és gyakoroltat. Igazi szívvel-lélekkel és hasznos tartalommal elkészített alkalmazás. Ajánlott.

Irregular Verbs

The name says it all. :) 136 rendhagyó igét tartalmazó táblázatos felsorolás. Ha hirtelen kell, jól jöhet.

Phrasal verbs

Több mint ezer vonzatos igei kapcsolatot felsoroló egyszerű alkalmazás angol példamondattal és jelentés alapú tesztelési lehetőséggel.

English Grammar Phrasal Verbs

A szokásos magyarázat és feleletválasztós teszt formátumot követi, tehát nagy újdonságokra ne számítson senki. Nekem tableten kicsinek bizonyult a felület, ezért kényelmetlen volt a nyomogatás, de ettől még használható maradt. Sajnos a példák némelyike nem phrasal verb, viszont az igék gyakorlására így is alkalmas. Van belőle fizetős verziós is. Az ingyenes változatban korlátozott számú jelentésmagyarázat és tesztkérdés szerepel, de így is élvezetes. Ez köszönhető a kezelhetőségnek, a motiváló trófeáknak, illetve a könnyen átlátható eredményismertetésnek.

The Phrasal Verbs Machine

Aranyos, steampunk grafikai felülettel felturbózott alkalmazás, amely a mellett, hogy a száz évvel ezelőtti hangulatot idézi, igyekszik megtanítani a vonzatos igék jó néhány képviselőjét. Ötletes.

Megjegyzem, hogy ebből az alkalmazásból kettő is van a Play-en, de nekem csak ez működött, a másik, amelynek nincs “The” a nevében, nem indult el.

 

Phrasalstein

Megint csak gépi környezetbe ágyazott, aranyos grafikájú videók segítik a szerkezetek vizuális megtanulását. Bár a név szerintem egy kissé erőltetett, ettől még az alkalmazás használható. Nem számoltam össze, hogy hány kifejezés található a listában, de a legutóbbi frissítés hozott új videókat, így már elég sokan vannak.

Habár nekünk ez nem annyira hasznos, mert magyar nyelv nincs benne, de bizonyos más nyelvekre fordítást is kínál az alkalmazás. Nekem már az előd (eggyel feljebb) is bejött, és ez sem kivétel.

 

Interactive English

Olvasási-szövegértési alkalmazás, amely felolvasó funkcióval is rendelkezik. Ugyanazt a témakört dolgozza fel alap-, közép-, és felsőfokon is, amelyekhez adott a szöveg, valamint az arra épülő rövid nyelvtani feladat. Elég hamar ki lehet végezni, de havonta frissül.

A végén megtalálható egy beszélgetés a feldolgozott témakörrel kapcsolatosan, valamint ehhez tartozó kérdések is.

 

Írás

Acadenic Writing in English

Teljeskörű íráskészség-fejlesztő és tanácsadó alkalmazás. Angol nyelvű!

Egészen magas szintű írásbeli feladatok elkészítéséhez is jól használható. Önálló tanuláshoz alakították ki, van benne elmélet, gyakorlat és szókincs is. Ajánlom.

 

JÁTÉK

Vetélkedő

Bullseye!

Informatív és szórakoztató. A Bullseye a földrajzi ismereteinket igyekszik bővíteni egy egyszerű térképes feladathoz kötött információ-társítás keretében, vagyis a térképen megoldott feladathoz hasznos információkat tűz, amelyek jó szövegértési gyakorlást biztosítanak a vállalkozó kedvű virtuális utazóknak. Lehet, hogy egyszer te is elvetődsz arra környékre, amelyről épp most tudtál meg valami hasznosat, és közben az angolt is gyakoroltad.

Kalandjáték

Broken Sword: Director’s Cut

A Broken Sword egy játék. Mi köze ennek a nyelvtanuláshoz? Az, hogy ez egy kalandjáték, amelynek játszása során használnod kell a nyelvet. Igaz, hogy csak szövegértés szintjén, tehát neked nem kell megszólalnod. Élvezetes kihívás. Ahogy folyamatosan követed a játékot, és reagálsz a történésekre, kibontakozik előtted egy rejtélyekkel teli, fordulatos történet. Kíváncsi vagy rá? :)

Az egyetlen hátulütője, hogy jelenleg nem igazán olcsó, de remélhetőleg újra elkapja egy leárazási hullám.
Kattints a játék nevére és eljutsz a letöltési oldalra!

Broken Sword II: Smoking Mirror lásd feljebb

City of Secrets – Samsung tulajoknak a samsungapps-ról

City of Secrets a Playen

Teljesen véletlenül bukkantam rá, és micsoda kellemes meglepetést tartogatott! Vakond urat és annak kutya barátját, Rexet kell terelgetnünk a játék pályáin, amelyek 3D-ben tündökölnek. A történet változatos, a karakterek aranyosak (Rexet már a TV-ből is ismerhetjük), a párbeszédek és a szövegaláfestés szórakoztatóak.

Mint minden kalandjátékban, ebben is sok a párbeszéd és a leírás, így a szövegértési gyakorlat elkerülhetetlen, de egy angolul tanulónak ez csak előny.

Sajnos, az ingyenes változat csak a történet egy részét fedi fel, a fennmaradó részt meg kell vásárolni.

 

Lifeline

Gyakorlatilag nem is annyira játékról van szó, mint inkább egy interaktív szövegértési gyakorlatról, és mint ilyen, ideális gyakorlóterep minden angolul tanulónak. B2-es szinttel gond nélkül teljesíthető, de még B1-en sem fog túl sok fejtörést okozni, ezért bátran ajánlom mindenkinek, aki nem bánja, hogy 360 Forintot kell fizetnie érte.

 

Yesterday

Gyilkosos-nyomozós kalandjáték a Pendulo összetéveszthetetlen stílusában. Olvasási szövegértési gyakorlatnak több mint szórakoztató. Van belőle fizetős is, abban nincsenek reklámok.

 

A következő alkalmazás ábécé szerint előbbre kerülne, de inkább külön teszem a többitől, mindjárt ki is fejtem, hogy miért.

Trial of the Clone  egy kalandjáték, de nem a fentiek szerinti kategória, inkább egy kalandkönyv. Ez a műfaj az én gyerekkoromban nagy népszerűségnek örvendett, én viszont akkoriban sem töltöttem vele sok időt. Most csak próbaképpen adtam neki egy lehetőséget, mert történetesen leárazták. Tehát, fizetős!

A lényeg annyi, hogy folyamatosan döntéseket kell hoznod a történet során, amit a szereplő szemszögéből látsz és élsz át. Ha rosszul döntesz, könnyen meg is halhatsz, és előbbről vagy éppen elölről kell kezdened. Eddig akár izgalmasnak is hangozhat, de már most elárulom, hogy engem nem győzött meg. A történetben van humor, de nagyon morbid, időnként erőszakos és meglehetősen szabadszájú. Vannak benne fejtörők, de egyébiránt csak a szövegértési gyakorlás miatt kapott itt említést, mivel annak viszont nem éppen szokványos. A fejlesztőnek egyébként nagyon sok ilyen jellegű kiadványa van még a Play-en.

Szóval, csak mert nekem nem jött be, attól még lehet, hogy másnak pont ez kell.

 

 

Kiejtés és hangtan

A Macmillan is számos alkalmazással képviselteti magát a Play-en. Ezek legtöbbje sajnos elég borsos áron kelleti magát, de mutatóba akad köztük ingyenes változat is.

Ez utóbbiak egyike a:

Sounds: Pronunciation App Free
A “Merj megszólalni” szellemében ajánlom nektek ezt a kiejtést segítő alkalmazást, amely a fonetikai jelek, betűk és hangok együttes bevetésével gyakoroltatja veled az angol hangok és szavak kiejtését illetve betűzését.

Tehát, lehet benne kiejtés utáni betűzést gyakorolni, vagy fonetikai jelek alapján kiírni a szót. A program azonnali visszajelzést is ad az eredményről.

Ahogy a cím is mutatja, ingyen lehet hozzájutni (van fizetős verzió is, ami kicsit bővebb) és mindenféle regisztráció vagy egyéb félelmet keltő bonyodalmak nélkül egy perc múlva már használatba is veheted.

IVONA

Ez egy szövegfelolvasó program, vagyis, amit beírsz neki felolvassa neked. Ha nem rendelkezel olyan szótárral, amellyel kimondathatod a szavakat, jól jöhet egy TTS alkalmazás. Ilyen több is van a Play-en, de ez tényleg jó. A gépi hang nem olyan robotszerű, mint egy csomó másik program esetében, és válogathatsz az akcentusok között is.

Oxford English File pronunciation demo

Kiejtés gyakorláshoz elsőrangú alkalmazás egy kis bökkenővel: az ingyenesen elérhető demo verzió szinte semmire sem jó azonkívül, hogy bemutatja, hogyan működik az alkalmazás, a fizetős pedig jelenleg több mint 1300 FT… Ha valaki mégis beruház rá, javaslom, hogy először hasonlítsa össze a Macmillan hasonló ajánlatával (lásd feljebb), mert ugyanannyiba kerül mindkettő, és hasonló funkciókkal bírnak. Az English File akkor éri meg igazán, ha valaki már eleve az azonos című könyvet használja tanuláshoz.

SpeakAP

Ez az alkalmazás egy kiejtés-elemző. Nem állítom, hogy a megvalósítás tökéletes, de ez a legjobb, amit találtam eddig a Play-en.

Kiválasztasz egy szót, meghallgatod a kiejtését, aztán rögzíted a saját kiejtésedet. Ez után az alkalmazás algoritmusa kielemzi, hogy mennyire közelíted meg az anyanyelvi hangzást. Ehhez kapsz egy grafikont, valamint százalékos lebontásban közölt értékeléseket is. Ha nem lenne világos, hogy mi mit jelent, van magyarázat is, de röviden: minél közelebb állnak az értékek a 100-hoz, annál jobbnak mondhatod magad.

Speak English

Kiejtés gyakoroltató program. A működése egyszerű: miután kiválasztjuk a számunkra megfelelő szintet (beginner és advanced), választhatunk a feltáruló témákból: small talk, presentation stb.) Itt kezdődik maga a megmérettetés, ami a következőképpen zajlik: rányomunk a lejátszásra, és meghallgatjuk az elhangzó szöveget, amit egyébként el is olvashatunk. Ha meghallgattuk, elindítjuk a felvételt és elismételjük, amit előzőleg hallottunk. Habár a módszer egyszerű és hatásos, ránk marad annak eldöntése, hogy mennyire is csináltuk jól. Ha jobban szereted, hogy egyből visszajelzést is kapsz, akkor ez bizony nem a te alkalmazásod! Gyakorlásra viszont kiváló. Az általam itt ajánlott verzió ingyenesen indul, de minden egység 10. mondata után figyelmeztet, hogy tovább csak a fizetős verzióban mehetsz. Én a fizetőst nem próbáltam ki, arról nem tudok nyilatkozni. Az ingyenes viszont megér egy próbát, ráadásul igényesen kivitelezett.

Pronunciation King (UK English) / Pronunciation King (US English)

Mindkét alkalmazás egy kaptafára készült, a végletekig leegyszerűsített felhasználói felülettel. A lényeg: beírod a szót, megkapod a kiejtést.

 

Kifejezések

Headway Phrase-a-day

Na végre! Egy olyan alkalmazás az Oxfordtól, amit nem a rájuk jellemző horror áron tettek elérhetővé. Tehát, ez a változat fizetős, de van belőle Lite verzió is, én ezt egyből ugrom, szerintem nem érdemes vele foglalkozni. Demónak jó, de egyébként a teljes változat az igazi, és tényleg nem is kerül sokba.

Ezzel az alkalmazással meglesz a napi kifejezésadagod, mivel 365 példát sorol fel, vagyis minden napra egyet. Sőt, igazából kettőt, mert alternatívát is mutat. A példákat egyszerű rajzokkal illusztrálták, és mindegyikhez társították a kiejtést is, valamint egy példamondatot. Készíthetsz kedvencek listáját, és játszhatsz is, hogy teszteld magad. A játék könnyű, közepes és nehéz módokat tartalmaz. Az elsőben 3 perced van a lista összepárosítására nyugiban. A közepes szinten minden megoldásod után keverednek a szavak, ezért megszokásból nem tudod kitölteni, oda kell figyelni. A legnehezebb részben csupán pár másodperced van minden egyes döntésre, valamint keverednek is a kifejezések. Itt már tényleg koncentrálni kell! Az összes játék csak akkor nyílik meg, amikor az összes kifejezést tanulmányoztad.

Az eredményeidet meg is oszthatod, de ezt nem próbáltam ki. (Vajon kit érdekelne, hogy hány másodperc alatt oldottam meg az összeset?)

English Useful Expressions

Én nagy híve vagyok a funkcióalapú nyelvtanulásnak, és üdvözlök minden olyan lehetőséget, ami ezt támogatja. A hatékony nyelvtanulásnak szerintem elengedhetetlen része az, hogy közérthető legyen a szövegkörnyezet és a szituáció, amiben a kommunikáció létrejön.

Ez az alkalmazás több száz kifejezést sorakoztat fel, funkció szerinti csoportosításban. Egyszerű, áttekinthető, és ahogy a neve állítja: hasznos.

 

Rhymebrain

Ha éppen elakadtál a legújabb angolul megírandó romantikus versed vagy dalod szövegében, mert nem jut eszedbe semmi, ami a “love”-ra megfelelően rímel, akkor ne is keresgélj tovább! Ez az alkalmazás megoldja a gondodat, ráadásul ingyen! Rímek minden mennyiségben…dove, glove, shove, above…

 

Simplemind free mind mapping

Tudjátok, mit jelent a mind map? Ez egy nagyon logikus és célorientált technika. Magyarul elmetérképnek hívjuk, és alapvetően két célt szolgálhat:

1) Vizuális ábraként segít felvázolni valamely gondolatsort, valamint 2) segít felidézni és logikusan előadni a felvázolt tartalmat.

Ebből következik, hogy nagyon jól használható, ha előadást akarunk tartani, de sima memorizálási segédeszközként is beválik. Ilyen alkalmazásból több is van a Play-en, én most egy ingyenes verziót ajánlok, de az ábrakészítés ezzel is gond nélkül megoldható. Én tableten próbáltam, szépen tette a dolgát.

 

Nyelvvizsgához

101 Tips for IELTS Speaking

Tanácsadó/felkészítő alkalmazás az IELTS nyelvvizsga szóbeli részéhez. Nagyon alapos, körültekintően megírt tartalommal bíró alkalmazás, amely annak ellenére, hogy IELTS-hez íródott, más nyelvvizsgára készülőknek is számos használható tippel szolgál.

Az IELTS nyelvvizsgáról többet a lap jobb szélén a hivatkozások nyelvvizsgák részében találtok. →

 

IELTS Reading (General)

Olvasási-szövegértési teszt IELTS nyelvvizsgára felkészülöknek.

 

TOEFL Grammar

Hibajavítás (felismerés) és nyelvtani feleletválasztós tesztek. Egyszerű, de használható.

 

 

Olvasási szövegértés

Reading Comprehension test / Olvasott szöveg értése

Alap-, közép- és felsőfokú szintre osztott szövegértési feladatsor. A tesztek 10 feladatból állnak, és mindegyik végén megtekintheted az értékelésedet. Egész jó.

Speed Reading Trainer

Gyorsolvasásmérő és -oktató alkalmazás.

Nem kifejezetten nyelvtanulásra fejlesztették ki, de általános készségfejlesztéshez bőven jól jöhet.

Először a diagnosztikai részben célszerű megállapítani, hogy honnan is indulsz, hogy később lásd hová fejlődsz. Az alkalmazás célja az, hogy gyorsabb és hatékonyabb olvasásra tanítson/szoktasson. Nem rossz.

 

 

Olvasnivaló

Appy Geek

Ha hozzám hasonlóan érdekelnek a technológiai hírek, akkor ez az alkalmazás helyet kér a menüdben. Természetesen te válogathatod össze, hogy miről is szeretnél olvasni.

 

 

 

 

Bloomberg Businessweek+ Samsung tulajdonosoknak a Samsung Apps kínálatából

 

Egyéves ingyenes hozzáférést kapsz a Newsweek tartalmához, ha letöltöd az ingyenes alkalmazást. Ez, ebben a formában szerintem nagyon jó ajánlat.

Az alkalmazáson belül lehetőséged van letölteni a teljes magazinokat, amelyeket így egy külön listát hoznak létre a menüben. Ezenfelül számos cikkhez tartozik audio- vagy videokommentár. Az egy év leteltével majd kiderül, hogy mivé alakul, ha már fizetni kell érte.

 

Financial Times

 

A jól ismert pénzügyi (valamint gazdasági és politikai) napilaphoz tartozó alkalmazás. Ha a lapot ismered, már tudod mit kapsz, bár az ingyenes verzió – természetesen – nem enged teljes hozzáférést a tartalomhoz, sőt, a korlátozott eléréshez is regisztrálnod kell.

Én személy szerint Economist-párti vagyok: szerintem könnyebben érthető, olvasmányosabb és összességében élvezetesebb olvasnivaló. Lásd lejjebb.

Financial Times reader

Ha a FT saját alkalmazása nem nyeri el a tetszésedet, akkor sincs minden veszve, mert íme itt van egy alternatív olvasó alkalmazás, amelyet a végletekig leegyszerűsített felszín jellemez.  Cserébe viszont gyors, és a használatához nem kell átverekednünk magunkat a Financial Times regisztrációs procedúráján. Ha gazdasági/pénzügyi szövegeket szeretnél olvasni, a célra ez is megfelel.

Flipboard

Látványos kivitelű hírolvasó.

News360

Nálam most ez a híralkalmazások királya. A dizájn nagyon szép, viszont nem mutat egyszerre annyi hírt, mint általában más hírolvasó alkalmazások. A bejelölt kategóriákon kívül is javasol híreket az olvasási szokásainkat figyelembe véve. Érdemes kipróbálni.

A saját tanítványaim figyelmébe ajánlom a pozitív hírek kategóriát! Jó hasznát vehetitek a következő órán! :)

News USA

Amerikai napilap és magazin gyűjtemény. Egész korrekt kis alkalmazás, bár igazából semmi különleges nincs benne.  Értelemszerűen, internet elérés kell hozzá.

Pulse

Az egyik kedvenc hírolvasó alkalmazásom.

Sir Winston Churchill Quotes

Kissé rendhagyó a lista többi eleme között ez az alkalmazás, hiszen ez nem a szokványos olvasnivaló kategória.  Ez egy idézetgyűjtemény  Churchilltől. A tőle kölcsönzött idézetek hol viccesek, hol komolyak, de mindenképpen figyelemre méltóak és elgondolkodtatóak.

The Economist

Valószínűleg nem kell bemutatnom az egyik legismertebb és legelismertebb gazdasági, közéleti hírmagazint. Pár szót azért mégis ejtek az alkalmazásról: az ingyenes verzióban az újságok teljes tartalmához nem férünk hozzá, de a szerkesztői válogatásban elolvashatunk néhányat a cikkek közül. Ezekhez társul a felolvasó funkció is, amihez a hanganyag külön töltődik le, de nem robothangon adja elő a szöveget, hanem emberek által felolvasott, szépen hangsúlyozott szöveget kapunk. Aki gazdasági vagy üzleti angolt tanul, esetleg fordításhoz keres üzleti témájú kifejezéseket, érdemes használatba vennie. (A letöltési oldalon olvasható néhány elmarasztaló vélemény, én az ott felsoroltakat nem tapasztaltam, ezért merem ajánlani)

The Wormworld Saga

Irány a fantázia világa! Gyönyörűen megrajzolt történet egy kisfiúról, aki nem e világi kalandokba keveredik, amikor a nagymamája házának padlásán furcsa felfedezést tesz.

Eddig öt rész elérhető, a részek epizódos frissítésben bővülnek, ezért bizony várni kell az új részekre, de szerintem megéri. A történet igazán békebeli, még kisgyerekeknek sem félelmetes, és a nyelvezete könnyen követhető.

Sajnos, hosszú ideje nem frissült, így a történet végét talán sose tudjuk meg…

 

Oxford Learner’s Bookshelf

Ez egy amolyan könyvesbolt és könyvtár alkalmazás, amin keresztül be tudod szerezni, és aztán tárolni az Oxford elérhető e-kiadványait. A letölthető tartalmak színvonalasak, ahogy az az Oxfordtól megszokott, viszont van egy bosszantó tulajdonságuk: nagyon drágák! És ez, sajnos szintén megszokott ennél a kiadónál.

Vegyétek ezt a bejegyzést egyszerű figyelemfelhívásnak, mert ilyen árak mellett nem tudom jó szívvel ajánlani. :( Magyar viszonyok között elfogadhatóbb árak mellett viszont én sem haboznék megvenni néhányat.

 

Önálló nyelvtanuláshoz

Duolingo

Nem írok róla önálló értékelést ide, mert a blogomban írtam róla.

 

Szóbeli felkészüléshez

Angol szóbeli alapfok

Kidolgozott szóbeli tételsorok alapfokon. Szerintem sokaknak jól jön egy ilyen lehetőség, én is díjazom az ötletet. A kidolgozás egyszerű, de nem is igényel igazán többet. Viszont, a szövegekbe számos helyen nyelvtani hibák is becsúsztak, ezért a kritikátlan magolástól óva intenék mindenkit.

Angol szóbeli középfok

Ahogyan a fenti párja, ez is hiánypótló. A középfokú rész valószínűleg népszerűbb lesz, mert erre nagyobb a piaci igény. Talán ebből kiindulva erre kicsit jobban odafigyeltek, mert egyelőre úgy látom, hogy a kettő közül ez a jobban kidolgozott. Hozzáteszem, hogy egyik-másik válasz meglehetősen rövid, de ha nincs saját ötleted, kiindulásnak ezek is jók.

Nálam a TTS átlag alatti teljesítményt nyújtott az alapfokú részben, itt viszont egy fokkal elfogadhatóbban szólt.

 

Szógyűjtemények, kifejezések

 Idegen szavak gyűjteménye

Egyszerű kinézetű, de hasznos alkalmazás. (Ráadásul egy magyar munkája)

Idioms and phrases

Állandósult szókapcsolatok, szólások, mondások és kifejezések tematikus gyűjteménye, és a jelentésük angolul.

English Idioms

(Flashbynight)

Egyszerű és lényegretörő felület, valamint egy sereg hétköznap gyakran használatos szókapcsolat jellemzi ezt az alkalmazást. Hatékonyan gyakorolhatsz vele. Nekem bejön. Adobe Air kell hozzá, de az is megtalálható a Play-en.

English Idioms Jackpot

Ez az ingyenes verzió, amelyben mindössze 15 kérdés található, de legalább bemutatja, hogy miről is van szó. Maga az alkalmazás a megszokott feleletválasztós teszt formátumot követi, viszont a felületet feldobták egy kicsit, hogy úgy nézzen ki, mintha vetélkedőt játszanánk közben.

Everyday English

A legtöbb itt felsorolt alkalmazástól eltérően, ez funkció szerinti felsorolását tartalmazza számos, a hétköznapi élet során használható mondatnak. Mást igazából nem is kapunk, mint egy felsorolást, se magyarázatot, se fordítási lehetőséget nem fogunk találni, de nem is ez a lényeg. Az alkalmazás abban nyújt segítséget, hogy példamondatokat kínál bizonyos helyzetekre, mint például: bizonyosság/bizonytalanság, düh, meghívás, búcsúzás, panaszkodás stb.

 

 

 

Szójáték

4 Pics 1 Word

Egyszerű szókitalálós játék. Adva van négy kép, amelyek első látásra nem mutatnak szoros összefüggést, mégis, ha elgondolkozol, rájössz, hogy van bennük valami közös. Ezt a szót kell megtalálnod és beírnod. Egynek jó.

Dropwords

Ha játszottál már a Bookworm-ön (a hivatkozások között megtalálod), akkor ez a játék nem lesz újdonság. Viszont, ha a BW tetszett is, akkor ezt se hagyd ki! Élvezetes játékmenet és szép grafika.

Hangman Deluxe Premium

Igényesen megrajzolt akasztófa játék. Ingyenes verzió, és ez erősen érezteti magát a reklámok nyomulásában.

Letter by letter

Szórakoztató szójáték. Első hallásra talán unalmasnak tűnhet, hogy egy újabb szójáték bukkan fel, de ez egy kicsit más. Meghívhatod egy ismerősödet a játékba és megküzdhettek egymás ellen. (A játék leírása szerint az sem akadály, ha az ellenfeled iOS-en futtatja a játékot. Én ezt nem próbáltam még, csak androidos ellenféllel küzdöttem.) A másik játékos lépéseiről a program üzenetben tájékoztat, majd annak megfelelően átrajzolja a táblát.

Azon kívül, hogy szavakat kell kiraknod, lophatsz is az ellenfeledtől, ha legalább egy betűt hozzá tudsz tenni az ő szavához, és ezzel el is tudod nyerni a pontjai egy részét. Ezáltal azon kapod magad, hogy igazi stratégaként tervezed meg a szavakat. Nekem tetszik. Próbáld ki te is!

Next Word

Képzettársításra épülő szójáték.

Adva van egy marék szó, amelyek valamilyen kapcsolatban vannak egymással. Nem mindegyik mindegyikkel, hiszen az nem lenne kihívás. A feladat pont az, hogy rájöjjünk melyik szó melyikkel áll közelebbi kapcsolatban, és ezzel létrehozzunk egy asszociációs szerkezetet, amelyben minden szó a helyén van.

Az értéke nem csak abban rejlik, hogy megdolgoztatja az agy asszociációs hálózatát, hanem abban is, hogy ráirányítja a figyelmet az azonos és ellentétes értelmű szavakra.

Már a könnyű szint is tartogat kihívást. Élvezetes, viszont fizetős létére reklámot jelenít meg rendszeres időközönként. Hmmm… nem szép dolog.

Vocibo

A VOCIBO a szójátékok listáját gyarapítja, vagyis a szótanulás játékos segédeszköze lehet.

A lényege, hogy szinonimákat kell megtalálnunk, de közben a magabiztosságunkat is folyamatosan próbára teszi: kockáztatnunk kell. Persze, nem életre-halálra megy a dolog, csak az előbbre jutásért. Ezen felül pedig lehetőségünk van arra is, hogy egy előre beállított nyelven is megtekintsük a megtalált szó jelentését.

What’s the saying?

Kellemes időtöltés, ha éppen ráérsz egy fejtörőre.

A megjelenő ábrák alapján kell kitalálnod, hogy milyen mondást, kifejezést vagy szót rejtettek el bennük. A feladványok nehézsége hullámzó, de átlagban könnyen kitalálhatók. Az mindenesetre előny, ha az angoltudásod nem csak nyelvtankönyvekre épül.

What Vowels?

Feszes tempójú, de élvezetes szójáték, ahol a szavak a magánhangzók nélkül jelennek meg, és a feladat a hiánytalan szó beírása, mielőtt lejár az elég szűkre szabott idő.

Wordsplosion

Igen, egy újabb szójáték… Itt konkrétan ötbetűs szavakat kell kitalálnunk időre, és amennyire egyszerűnek hangzik, annyira nem az. A felület zseniálisan játékos, a feladványok pedig megizzasztják az agytekervényeket. (Némi képzavarral élve)

 

 

Szókincs

A Word a Day (angol nyelvű)

Szintén szókincsbővítéshez használható alkalmazás. A neve sokat elárul: minden napra egy szó, ami automatikusan frissül az eszközödön. Kapsz hozzá egy rövid magyarázatot, példákat, valamint egy ismertetőt a szó eredetéről. Mindezeket meg is hallgathatod, ha letöltöd az alkalmazáshoz tartozó szóbeli magyarázatot.

Ha szeretsz “csak úgy” szavakat tanulni, biztosan örülni fogsz ennek az alkalmazásnak, de hadd jegyezzem meg, hogy a mások által létrehozott szóanyagnak esetleg nem sok köze lesz az érdeklődésedhez vagy az igényeidhez. Én azt mondom, a legjobb szókincs mindig az, ami a te igényeid szerint gyűlik, és lefedi a nyelvi szükségleteidet.

Vocabo

Az “A Word a Day” újabb variációja (lásd feljebb), ami csak a kinézetében tér el attól. Hasonlítsd össze mindkettőt, és döntsd el, melyik jön be jobban! Használhatóságban nem látok különbséget.

Vocab Pro

A Vocab PRO egész korrekt próbálkozásnak tűnik a szókincsfejlesztés terén. Nemcsak a szókincse választékos, hanem az alkalmazás felülete is szép, bár újítást nem hoz megjelenésben.

Az erősségét abban látom, hogy bármilyen opcióban is vagy éppen, az elhibázott vagy nem értett szavak előbb-utóbb visszakerülnek eléd, így kénytelen leszel újra ellenőrizni, hogy megjegyezted-e a jelentésüket. Ami külön jó: mondatban látod viszont őket, vagyis nem egy kontextus nélküli listát kell bemagolnod. Ha nem megy, lekérheted a belső szótárból és a nem tudott szavak listájára küldheted, vagyis a különösen nehéz szavakból saját listát hozhatsz létre, amit aztán később önálló gyakorláshoz is felhasználhatsz.

Maga a szókincs nem a hétköznapi nyelvhasználatból származik, inkább azoknak ajánlható, akik tudatosan szeretnének választékosabb szókinccsel rendelkezni, illetve mondjuk TOEFL-re készülnek.

Egyetlen komoly gondot tapasztaltam: a kiejtés nem mindig működött helyesen, időnként csak elbetűzte a szót, nem mondta ki.

Pictionary

Angol egynyelvű, képes szótanító alkalmazás. Haladhatsz benne az ábécé szerint, vagy véletlenszerűen, és próbára is teheted magad.

Wordfall

Érdekes és ötletes megközelítése a szótanításnak: a szavak élő háttérként “csordogálnak” le a képernyőn, így folyton szem előtt vannak.  Sajnos kihasználni igazából csak a fizetős verziót lehet, (az ingyenes inkább csak demónak tekinthető) de ha valakinek megtetszik, talán érdemesnek találja egy próbára. A fizetős verzió az élő háttér funkción túl a szokásos szótári funkciókat nyújtja (szómagyarázat és kiejtés), bár azt megjegyzem, hogy ezekhez élő kapcsolat kell.

Wordkick

Ebben a játékban az a cél, hogy egy négybetűs szótól eljussunk egy megadott másik négybetűsig úgy, hogy lépésenként csak egy betű cseréje megengedett.
Játszhatunk mindenféle megkötés nélkül, vagy megszabott lépésszámmal, illetve időre is. Szépen próbára teszi a szókincsedet. :)

Word Learner

Tulajdonképpen egy szótár és egy flashcard alkalmazás keveréke. A szókincse nem túl terjedelmes (380 szó), amely azonban offline módban is elérhető (és pénzért bővíthető 1500-ra) . Ezen kívül további szavakat is megkerestethetünk vele online, amelyeket azonban én nem tudtam bevonni a kártyás tanulásba. Ha valakinek sikerül, ossza meg velem a módját!

A tanulási módban a szokásos feleletválasztós tesztet kapjuk, és hozzá a statisztikánkat. Ha számodra nem elég a belső szótárban megadott adatmennyiség, további információkat tölthetsz le, ha hosszan rajta tartod az ujjad a kérdéses szón.

Amit jó ötletnek tartok, az a szótövek és prefixumok gyakoroltatása, mert ez valóban gyakorlati hasznossággal bír bármely összetételű szókincs esetén.

A böngészés közben felbukkanó ismeretlen szavakat is meg tudjuk kerestetni vele, ha a megosztás menüben kiválasztjuk az alkalmazást. Megjegyzem, ezt a ColorDict is tudja, ha telepítve van a gépedre.

 

 

 

Szótanulás kártyákkal

AnkiDroid Flashcards

Az AnkiDroid a szókincsed bővítéséhez nyújt segítséget. Mivel mobil alkalmazásról van szó, mindenhova magaddal viheted, és ha van erre szánható öt perced, máris gyakorolhatsz. Ami külön jó: a kártyáidat szinkronizálhatod a számítógéped és a mobileszközöd között.

CardCloud Flashcards

A SuperCard után szerintem ez a másik ajánlható alternatíva. A felületét tekintve némileg egyszerűbb annál, de lényegretörő, és jól használható. Én ettől függetlenül megmaradok a kedvencemnél.

Dictionary.com Flashcards

Témák szerint rendezett kártyák. A témák egész érdekesek, de maguk a kártyapaklik nagyon rövidek. Azért el lehet vele szórakozni egy darabig.

Easy Vocab

Tipikusnak mondható szótanulós alkalmazás, amelyben név szerinti keresésre is lehetőségünk van, és a már megszokott módon tesztelhetjük is a tudásunkat, valamint ellenőrizhetjük az elért eredményünket.

Amit érdemes még kipróbálni, az a fejlesztő YouTube csatornája, amely rövid rajzos videókkal szemléltet sokszor nem hétköznapi szavakat. Ennek linkjét a hivatkozások között találjátok- –>

SPB English Cards

Képekkel illusztrált szókártyák 65 témakörre osztva, amelyeket kimondva is meghallgathatunk. A legközelebbi áreséskor megfontolandó.

SuperCard Flashcards

A kártyás szótanulós alkalmazások koronázatlan királya! Először is öröm ránézni erre a felületre, a reklámok két napra kikapcsolhatók, ha már nagyon az idegeidre mennének, ÉS! ráadásul le tudod húzni vele a Quizleten megcsinált kártyáidat! Ez utóbbi nálam óriási piros pont.

Persze, nincs tökéletes alkalmazás: sajnos a kiejtési funkció kimaradt, de talán egy jövőbeli frissítés majd orvosolja ezt a hiányosságot.

A fizetős verzió egyetlen változást hoz az ingyeneshez képest: a reklámok eltűnését. Szerintem csak ezért nem éri meg.

 

Quizlet

Ha valaha is tanultál interaktív szókártyák segítségével, akkor a Quizletet valószínűleg nem kell bemutatnom. Végre elkészült Androidra is, és most már mobilról is lehet új paklikat létrehozni és szerkeszteni őket. A teljeskörű használhatóság még nem érkezett meg, ez még mindig a PC kiváltsága.

Words, Words, Words

A kategória igényeinek megfelelő alkalmazás. Igazából nincs mit írnom róla, magától értetődően teszi a dolgát. A grafikára nem sok időt fecséreltek, de nem is lényeges. El lehet vele játszani gyakorlás gyanánt.

 

Szöveghallgatás

Blindscape

Gondolkodtam egy ideig, hogy hova is soroljam, de talán itt lesz a legjobb helye, mert végül is a fő motívum a szövegértés.

Érdekes alkalmazás: már a neve sejtetni engedi, hogy itt valami kaland vár ránk. Ez a kaland ugyan mindössze körülbelül tíz percig tart, de közben végig garantáltan figyelni fogsz, és végrehajtod a feladatokat, amelyeket a játék(?) a történet előrehaladtával felkínál. Már csak azért is, mert különben nem tudsz továbbjutni. Miért gondolom, hogy nagyon fülelni fogsz? Csak nézz rá még egyszer a címre, és szerintem rá is jössz! :)

Effortless English

Első körben 7 titok felfedését ígéri, ami kecsegtető, de igazából csak hangzatos önmarketing a javából. Sebaj, ha ezt megbocsátjuk, akkor szöveghallgatásra is elsőrangú tanácsokat kapunk szenvedélyes tolmácsolásban.

iListen

Pár perces hosszúságú szöveghallgatási gyakorlatok a következő források felhasználásával (ezek önállóan is elérhetőek):

CNN Student News / BBC – The English We Speak / TED – Ideas Worth Spreading / VOA Special English – Voice of America / ESLPod – English as a Second Language Podcast at ESLPod.com / English Through Stories / Money Girl – Quick and Dirty Tips / Get-Fit Guy – Quick and Dirty Tips

Ahol videó is van, ott választhatunk, hogy csak hallgatjuk (igazából a videó ilyenkor sem tűnik el teljesen, csak minimalizálódik a jobb felső sarokban), vagy nézzük is az előadást, illetve minden esetben lehetőség van a szöveg átiratát is figyelni hallgatás közben. Ha az átirat olvasása mellett döntünk, alkalmunk lesz kipróbálni a beépített szótárt is (magyar nyelv nincs benne). Szöveghallgatás közben egy csúszka segítségével előre és hátra tekerhetünk a szövegben, illetve van egy dedikált gomb is 5 másodperces visszatekeréshez.

LibriVox Audio Books Free

Hangoskönyv alkalmazás széles választékkal. A felolvasók drámai képességei erősen befolyásolják a történetek élvezeti minőségét, de összességében nagyon tisztességesen összerakott alkalmazás és könyvkínálat. Ha más tevékenységed közben szeretnél elmerülni egy történetben, vagy csak éppen nem akarsz olvasni, ez itt a megfelelő megoldás.

Listen to BBC

Eléggé önmagáért beszél: a BBC adók gyűjteménye. Zene, politika, közélet, kultúra és még sok egyéb.

Player FM – Podcast and Sync

Különböző műsorok és témakörök követésére és meghallgatására. Amiért itt kiemelném, az az, hogy OFFline is működik, valamint több eszközön szinkronizálható a kiválasztott tartalom. Praktikus, hogy nem csak egy programot lehet követni, de témakörönként is lehet szűrni a hallgatnivalót.  Érdemes kipróbálni!

TED

Ha igazán inspiráló, tanító, szórakoztató és sokszor lenyűgöző ötletekről akarsz hallani, ha látni akarod, hogyan képesek emberek nagy dolgokat elérni vagy másokat cselekvésre ösztönözni, kezdd el böngészni a TED videókínálatát! A TED az egyik legjobb oldal, amit az egész net valaha is kínált vagy kínálni fog. Az előadások alatt pedig gyakorolhatod az angol hallás utáni szövegértést. Ha pedig még túl nehéznek találod, bekapcsolhatod a feliratozást is. Kihagyhatatlan!

musixMatch Lyrics Player

Ha zenehallgatás közben zavar, hogy nem értesz meg egy-egy szót, akkor a musiXmatch-et neked találták ki! Ez az alkalmazás nemcsak felismerni képes az éppen lejátszott dalt (ez a teljesítménye időnként alulmúlja a várakozásokat), de annak szövegét is meg tudja jeleníteni, sőt, követi a dalt és az éppen elhangzó szöveget mutatja meg! (Néha hibázik, elcsúszik a szöveg) Belistázhatod a saját dalaidat, illetve felismertethetsz vele a rádióban szóló dalokat is.

Mobento

Videós oktatási platform, amely több forrásból tálalja fel a különböző témakörökbe csoportosított videó anyagokat. Minden videót persze nem tudtam leellenőrizni, de amelyeket láttam, azok tűrhető minőségűek és jól érthetőek voltak. Mivel nagy számú videóról van szó, a keresés funkció fontos, és itt nem érheti szó a ház elejét, mert a videóban elhangzó szavakra is rá lehet keresni, és tényleg működik! Ha akarod, le is töltheted a videókat, és létrehozhatod a saját gyűjteményedet. Bejövős.

eduPort

Oktatási portál, ami a YouTube-on megtalálható video oktatási anyagokból válogat. A videókat letöltheted alkalmazáson belül, és létrehozhatsz kedvencek listát.

Newsy

Amolyan “híradó” alkalmazás. Rövid hírek képei sorakoznak, ahogy belépünk az alkalmazásba. Innen kiválaszthatjuk, ami tetszik, vagy rákereshetünk egy konkrét hírre a keresősávban.  Amikor kiválasztunk egyet, először kapunk egy pár szavas írásos összefoglalót, és ugyanezen oldalon megnyithatjuk a hír átiratát, megoszthatjuk azt, hozzászólhatunk (Email cím és felhasználónév szükséges hozzá), vagy akár megtekinthetjük a forrásokat. Most már akár meg is nézhetjük a hírt magát. :) A hírek átlag kétperces videókban érhetőek el, és jó minőségűek. Itt inkább kommentárokat kapunk, nem pedig csak egy gyűjteményes hírhallgatót, kicsit betekintést adnak a hírek mögé. Szerintem élvezetes és érdekes híralkalmazás.

Umano

Hírfelolvasó. Készíthetsz magadnak saját kedvencek listát, vagy eltárolhatod a híreket későbbi meghallgatásra. Van benne némi közösségi beütés is, mert megoszthatod az “élményeidet” a barátaiddal is.

Nálam, sajnos nem ment minden rendben, mert a hírek mindig beakadtak egy ponton, de lehet, hogy ez csak egyéni zűr és nálatok nem fordul majd elő. Érdemes kipróbálni!

Stitcher Radio

A Hírrádió. Persze, azért lehet mást is hallgatni rajta, de aki zenei adókat keres, az csalódni fog. Itt inkább híreket, poénos adásokat, beszélgetéseket lehet elcsípni. Létrehozhatod a saját lejátszási listáidat a kedvenc adóidból, értesülhetsz a legfrissebb hírekről, és megoszthatod a hallottakat a szokásos közösségi oldalakon. A hallottakat egy rövid írásbeli összefoglaló kíséri, így gyorsan átolvashatod a hírt, és eldöntheted, hogy tényleg érdekel-e. A felület szép, könnyen használható, ráadásul képernyőfeloldás nélkül is kezelhető az éppen lejátszott tartalom. Internetelérésre szükség van.