Azt mondják, minden fejben dől el, de azért nem árt, ha a fejeden kívül is a rendelkezésedre állnak bizonyos dolgok. A tanulásra elkülönített idő, az alkalmas hely, a támogató környezet csak a legnyilvánvalóbb összetevők.

Ma már szerencsére nagyon sok segítséget kaphatsz nyelvtanulóként, és érdemes egy kis időt eltölteni a megfelelő eszközök és módszer kiválasztására. Ezt egymagad is megteheted, de azt javaslom, hogy ha van lehetőséged rá, az elején kérj segítséget egy tanártól vagy nyelvi coachtól, és állítsátok össze az akciótervedet.

Az akciótervnek tartalmaznia kell a célkitűzésedet, a vállalásaidat és az ezekhez kapcsolódó dátumokat is. Így lesz teljes képed arról, hogy mit vállaltál be és arra mennyi időt adtál magadnak. Az akcióterv annak is teret ad, hogy átlásd, pontosan milyen eszközigénye lesz a célkitűzésednek. Véleményem szerint, pontosan ezek hiánya miatt bukik el nagyon sok ember a január elsejént tett újévi fogadalmaikkal. A fenti szempontok átgondolása nélkül ugyanis súlytalanná válik a vállalás és komolytalanná az egész fogadalom.

Amikor a célodat határozod meg, gondolj arra, hogy milyen álmodat valósítanád meg, ha jobban tudnál angolul. Konkrétan fogalmazd meg, hogy mi lenne az! Az, hogy “Meg akarok tanulni angolul” sajnos nem elég, és mindaddig megmarad vágyálomnak, amíg konkrétan meg nem fogalmazod a való világban, és el nem kezdesz tenni érte.

Írd le egy papírra a célodat, és kezdd el átgondolni, hogy mivel is jár, ha hozzákezdesz megvalósítani, amire vágysz! Nagyon sok kérdést kell megválaszolnod magadnak, például olyan egyszerűeket is, mint: Van-e rá egyáltalán időd? Mikor ideális számodra angolt tanulni? Eddig mi tartott vissza? Mikor kezdesz neki? (Ha ezen a ponton január elseje jelent meg a lelki szemeid előtt, akkor ugorj vissza két bekezdést!) A mentális eszközökről itt olvashatsz.

A vállalásod kezdetét és befejezését könnyen dátumozhatod, de az egész folyamatot nehéz elsőre átlátni, ezért bontsd le kisebb lépésekre, rövidebb távú célokra! A rövidebb távú célok teljesítésével az elvégzett munka is könnyebben mérhető.

Ha már munkáról van szó…

Én azt tartom, hogy az ember akkor nyújtja a legjobb teljesítményt, ha élvezi azt amit csinál. Ha valamit szenvedélyesen csinálunk, nem kérdés, hogy motiváltak vagyunk, tudjuk, hogy miért csináljuk azt a bizonyos tevékenységet, és azt is látjuk, hogy mi lesz a haszna, amikor megvalósul. Teljes a kép. Ezt az ideális állapotot megteremteni viszont nem is annyira könnyű, ha a célunkat kényszerből jelöltük ki, mert például nyelvvizsga kell a diplomához.

Még ilyen esetben is lehet úgy alakítani a dolgokat, hogy a számodra legélvezetesebb módon végezd el a teendőidet, és ne az járjon minduntalan a fejedben, hogy ezek határidőhöz kötött és teljesítményfókuszú feladatok. Például, ha olvasol, olvass olyan könyvet, ami valóban érdekel! Olvasás közben pedig ne akard megfejteni az össze szó jelentését, inkább csak élvezd a történetet, mert különben feladatot csinálsz az élvezetből. Majd visszatérsz és megfejted a szavakat, amikor már elolvastad az egész fejezetet. A szövegértéshez amúgy sincs szükséged minden szóra.

Az olvasást jól kiegészíti egy saját készítésű szógyűjtemény. Lehet ez hagyományos füzet vagy egy interaktív fajta, ahogy neked megfelel. A lényeg, hogy a te igényeidre alapuljon és tükrözze az érdeklődésed kapcsán eléd kerülő témák hasznos szóanyagát.
Légy szelektív és gyakorlatias! Amikor beírsz a szótáradba, nem kell a szó összes jelentése, csak az, amit az adott kontextusban jelent. A szövegkörnyezet értékes információ a szó jelentése szempontjából, ezért inkább arra fordíts gondot, hogy a szócikkedből derüljön ki, hogy honnan érkezett a szó. Ennek érdekében a legegyszerűbb, ha kifejezésben, vagy mondatrészbe foglalva írod ki a szót. Később könnyebb lesz azonosítani.

A szótárfüzet vagy interaktív szókincsgyűjtemény mellett szükséged lehet egy könyvre is.

Ne legyenek illúzióid, nincs tökéletesen rád szabott könyv, de nagy a választék, és érdemes is alaposan megfontolni a választást. Nyilván, olyan könyvet érdemes választani, ami közvetlenül támogatja a célodat, például nyelvvizsgához nyelvvizsga felkészítő kiadványt célszerű.

Mindenképpen hasznos, ha a megoldókulccsal bővített változatot, vagy az interaktív e-verziót vásárolod meg az önellenőrzés miatt.

Fontold meg azt is, hogy milyen készségek fejlesztésére van szükséged, mert ahhoz is célszerű beszerezned valamilyen kiadványt vagy alkalmazást.

Alkalmazások és interaktív felületek

Manapság már szinte nem is létezik olyan ember, akinek ne lenne a kezében egy okostelefon. Azzal, hogy ezek az eszközök észrevétlenül beszivárogtak az életünkbe – és bizonyos értelemben sajnos át is vették az irányítást – szó szerint a kezünkbe kaptunk egy rakás alkalmazást. A “Van élet a közösségi médián túl” jegyében tekintsük át közösen, hogy hogyan lehet őket bevetni a nyelvtanulásod érdekében!

A továbbiakban “Alkalmazások” alatt mind a mobil, mind az online vagy számítógépes szoftvereket értem.

Mióta az Apple 2009-ben elkezdte használni (és azóta már le is védette), tudjuk, hogy mindenre van egy alkalmazás (“There’s an app for that”). Mindegy, hogy milyen platformon vagy, biztosan találsz a neked kellő funkcióra fejlesztett alkalmazást. Nem biztos azonban, hogy mindegyik egyformán jó, ezért célszerű mindig élni a próba lehetőségével, és csak a már bevált darabokért fizetni az összes funkció feloldásáért.

Online is találhatsz neked kellő programokat, sokszor egészen teljes, ingyenes változatokra is rá lehet bukkanni. Ezeket is érdemes megfontolni, ha a számítógép előtt ücsörgésbe belefér. A legjobbak egyértelműen azok, amelyeken biztosított az átjárás a platformok és eszközök között, vagyis minden tevékenységed szinkronizálódik az eszközeid között.

Amennyiben a hordozhatóság fontos szempont a számodra, ez is lehet egy erős érv a mobilos alkalmazások mellett.

Gondold át az igényeidet, élj a lehetőségekkel, és állítsd össze a neked megfelelő módszert és tematikát!

Ez a poszt általános iránymutatást fogalmaz meg, konkrét javaslatokat személyes találkozáskor teszek. Ha nem azért vagy itt, hogy konzultációt kérj vagy órát beszélj meg velem, akkor nézz körül az alkalmazás ajánlóban, vagy a YouTube csatornámon.